Kunsten at være nærværende når du er fraværende

”Luksus for mig er når min far er hjemme, og vi kan være sammen i familien”

 

I min datters skole diskuterede de for et par uger siden, hvad begrebet ”luksus” betyder. Et par af min datters klassekammerater begyndte at beskrive det med dyre og eksotiske ferier, de havde været på. Min datter sad som ofte før og iagttog og sagde så eftertænksomt: ”luksus for mig er når min far er hjemme, når han ikke er ude at rejse, og vi kan være sammen i familien”.  Da min datter kom hjem fra skole, fortalte hun ikke selv om situationen i skolen, men min datters bemærkning havde gjort indtryk på en af de andre piger, som fortalte om det til sin mor, så via hende, blev jeg opmærksom på min datters bemærkning.

 

Det var med en vis portion smerte og tristhed, men også stolthed og taknemmelighed, jeg hørte om situationen. På den ene side, blev jeg ked af det afsavn, hun oplever, når jeg er væk. På den anden side, er jeg stolt og taknemmelig over hendes livsanskuelse og værdier.

I mit job har jeg gennem ti år rejst med forskellige landshold ofte i perioder på 2-3 uger, når det var til et stort mesterskab som VM eller OL. Det er en vigtig del af jobbet, men det har også gennem årene fået mig selv til at stille spørgsmålet: ”hvordan kan jeg være nærværende og til stede i forhold til min familie, når jeg er fraværende og væk?”

 

Gennem årene har jeg fundet nogle ting, der virker for mig. Jeg vil med dette indlæg gerne dele og måske inspirere andre, der rejser meget i deres job og invitere jer til at dele de ting, der virker for jer, når I er nærværende, selvom I er fraværende.

Læs her min personlige top 5 over det, der virker for mig, når jeg rejser 2-3 uger ad gangen i forhold til at være nærværende, når jeg er fraværende.

 

1. Nærvær på distancen

Når jeg rejser på længere rejser, laver jeg en kalender med det antal dage, jeg er væk, lidt ligesom på en julekalender. Jeg laver en til hver af mine børn, og nogle gange, også til min kone. Bag hver låge, skriver jeg om noget, jeg bliver glad for at tænke på, når jeg tænker på dem hver især. Det kan være en kvalitet jeg holder af og sætter pris på ved dem, eller ved noget vi gør sammen, eller et minde vi har sammen. Jeg kan også finde på at have en lille gave på særlige dage, f.eks. slik til fredagsslik, eller et par biografbilletter i weekenden. Det behøver ikke at være noget stort, men det giver fornemmelsen af, at jeg er nærværende selvom jeg er fraværende.

 

2. Chatgruppe er bedre end skype – et billede siger mere end tusind ord.

 Humor fylder ret meget i min relation til mine børn. Vi joker og pjatter en del. Vi har oprettet en gruppe-chat, vi bruger, når jeg rejser. På den kan vi dele billeder eller indtryk fra dagen, når tingene sker. Som bekendt kan billeder sige mere end 100 ord, og ofte skaber den umiddelbarhed, vi kan have her mere nærvær end en telefonsamtale eller et skype-opkald. Tidsforskellen eller dagsprogrammet gør ofte, at det ikke passer ind i familierytmen, når det passer mig at ringe hjem. Derfor kan det næsten være mere forstyrrende end nærværs-skabende i vores relation.

 

3. Okay… Skype er uundværlig… til morgenfødselsdagen

I  talte jeg for, at det umiddelbare i en gruppechat kunne virke mere umiddelbar og skabe mere nærvær for os, end for daglige skypeopkald. Når det er sagt, så er skype uundværlig. Sidste år var jeg væk på min søns fødselsdag. Men alligevel var jeg til stede til morgenbordet, hvor jeg stod ved min stol på skype på Ipaden, og kunne være med til at se min søn pakke gaver ud og jeg kunne sige tillykke. Godt nok var det kl. 04.00 om morgenen der hvor jeg var pga. tidsforskel, og det kostede da også noget overskud dagen efter – men det var det værd.

 

4. Blomster!

Det her tip vil helt sikkert irritere nogle mænd – det ved jeg godt. Men selvom ord, berøring og tid er langt vigtigere end gaver for min kone, så har blomster åbenbart noget særligt over sig J Jeg kan som regel høre på ordlyden på beskederne eller telefonopkaldende med min kone, når hun synes, det er hårdt at stå med det hele derhjemme. På det tidspunkt er det altid en god ide at sende en buket blomster med den lokale blomsterhandler, ledsaget med en sød hilsen. Og hvis du kan opsnappe det lidt før i beskederne, så forestiller jeg mig, at det vil fungere endnu bedre – det har jeg dog personligt ikke været i stand til endnu. (Hvis du der læser er kvinde, og det er dig, der rejser meget, så overvej i stedet for blomster at have lagt en 6-pack i køleren eller en god rødvin og/eller chips, til den dag, hvor der er Champions League eller en god film i fjernsynet.)

 

5. Anerkend dem der hjælper

Husk at anerkende dem, der hjælper din partner derhjemme. Jeg kan slet ikke beskrive det omfang, mine forældre og svigerforældre har hjulpet på hjemmefronten, når jeg har været ude at rejse. Desværre er jeg alt for dårlig til at give dem nok anerkendelse og udtrykke min taknemmelighed over det. Det er noget, jeg stadig arbejder på, for det betyder bare rigtig meget.

 

Def. ”Kunst” i dette indlæg: viden om og udøvelse af noget, som kræver særlig behændighed.